Mönkijä - kaikkien maastojen ajoneuvo

Tiesitkö, että mönkijästä voidaan käyttää myös nimitystä ATV mikä tulee englannin kielen lyhenteestä "all-terrain vehicle", mikä taas suoraan suomennettuna olisi "kaikkien maastojen kulkuneuvo". Nimitys on hyvin kuvaava eikä suotta - mönkijää voidaan käyttää useassa eri tilanteessa ja nimenomaan se on tunnettu kyvystään hallita vaikeatkin maastot. Nämä voimakkaat moottoroidut kulkupelit ovat yleisesti joko neli- tai takavetoisia ja vaihtoehtoisesti joko yhden- tai kahden hengen istuttavia. Vaihtoehtoja löytyy myös renkaiden välillä; mönkijöitä valmistetaan niin kolmi-, neli-, kuusi-, kuin kahdeksanpyöräisiäkin, joten varaa on mistä valita. Pyörien määrä liitetään suurimmaksi osaksi käyttötarkoitukseen - tuleeko kyseeseen esimerkiksi vapaa-ajalle suunnattu menopeli 15-vuotiaalle vai työtarkoitukseen käytetty mönkijä. Tässä blogissa käymme läpi, mihin kaikkeen mönkijää voidaan hyödyntää ja mitkä ovat tämän huonommat puolet.

Huvittelusta työjuhdaksi

Mönkijän käyttötarkoitukset voivat poiketa hyvinkin paljon ja laidasta laitaan. Yleisin käyttötarkoitus kohdistuu edelleen huvitteluun, mutta tämän suosio on noussut enemmän ja enemmän myös työkoneena sekä hyötyajoneuvona. Mönkijöihin on mahdollista saada lisävarusteena peräkärry, joka mahdollistaa eri materiaalien mukana kuljettamisen. Muita lisäosia ovat muun muassa työkalut kuten lumiaura ja muut maa- tai metsätalouden lisäosat. Minkä takia suosio sitten on noussut? Peräkärryllinen tai esimerkiksi lumiaurallinen mönkijä on huomattavan ketterä ja kevyt verrattuna traktoriin. Mönkijän suuri voima huomattavan pienessä tilassa tekee tästä siis erityisen kilpailukykyisen, mutta kolikolla on tunnetusti kääntöpuolensa. 

Kaikkien maastojen ajoneuvon miinukset

Suuri voima pienessä koossa voi joskus olla hyvinkin vaarallinen ja kavala piirre. Yhdistettynä tämä ominaisuus tukirakenteiden puuttumiseen, eli siihen että mönkijässä mikään ei suojaa kuskia tekee lopputuloksesta arvaamattoman. Kokemattomalle kuskille yhdistelmä voi olla näin hyvinkin kohtalokas, eikä todellisuudessakaan vuosittaisilta mönkijäonnettomuuksilta vältytä. Kulkuneuvolla on myös ekologisesta näkökulmasta omat miinuspuolensa; tämä huvikäytössä kuluttaa paljon luonnon pintoja kuten kallioita sekä suoalueita, samalla aiheuttaen myös puiden vaurioitumista. Mönkijöiden hiukkaspäästöt ovat myös huomattavan suuret - näiden hiukkaspäästöt ovat jopa viisikymmenkertaiset ajettua kilometriä kohti autoihin verrattuna. 

Mönkijää valittaessa kannattaakin siis kartoittaa kunnolla tarkoitusperä, sekä näiden valossa pohtia onko tämä vaihtoehdoista varmasti se itselle paras, vastuullisin ja parhaiten palvelevin vaihtoehto.

Voit tutkia lisää erilaisia mönkijöitä esimerkiksi Akix Mäntynummi Oy:n sivuilta.tag:
317 sanat

minusta

Kodin pihan ja puutarhan trendit Kevät tulee ja olisi kerrankin kiva panostaa pihaan ja puutarhaan, eikös vain? Tulit oikeaan paikkaan. Täällä annetaan vinkkejä kaiken kokoisten pihojen kunnostuksen ja ylläpidon tarvikkeiden, laitteiden ja kasvien hankintaan. Kodin ulkotiloissa on nyt ollut pitkään trendinä hyötykasvien kasvattaminen. Erilaiset pienet kasvimaat yrttitarhoineen ovat vähintään mitä omavarainen pihan omistaja haluaa. Täällä tuodaan vinkkejä kuinka muokata pihaa tähän sopivaksi, ja mitä varustusta siihen tarvitset. Toinen trendi on, että tuodaan tuulahduksia eri puolilta maailmaa. Ylipäätään persoonallisuutta pihoihin ovat tuonneet yhä enemmän yleistynyt pihasuunnittelijoiden käyttö. Erlaisia sävyjä pihan kokonaisuuteen voi tuoda japanilaisesta puutarhakulttuurista, kenties trooppisuutta Afrikasta tai näyttävää amerikkahenkeä. Täällä tuodaan esille myös näitä erilaisten esimerkkien kautta. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa!

Haku

Kategoriat

Viimeisimmät julkaisut

Mönkijä - kaikkien maastojen ajoneuvo
7 July 2020
Tiesitkö, että mönkijästä voidaan käyttää myös nimitystä ATV mikä tulee englannin kielen lyhenteestä "all-terrain vehicle", mikä taas suoraan suomenne